V četrtek se začne - Svetovni dan čebel združuje Slovence in povezuje svet

16.11.2015 21:22:25
Tajništvo
ČZS pričenja projekt:
SVETOVNI DAN ČEBEL ZDRUŽUJE SLOVENCE IN POVEZUJE SVET!

Čebelarstvo ima v Sloveniji bogato tradicijo in velik pomen. Kljub veliki gospodarski vrednosti, ki jo imajo vsi čebelji pridelki (med, cvetni prah, propolis…), imamo od njih še veliko večjo korist preko opraševanja, saj so medonosne čebele najpomembnejše opraševalke žužkocvetnih rastlin. Preko opraševanja nam zagotavljajo kar tretjino Svetovne hrane.
Poleg tega je kranjska čebela (Apis mellifera carnica) v Sloveniji zaščitena čebelja podvrsta. Zaradi ugodnih morfoloških in etoloških lastnosti je prisotna tudi širše v srednji Evropi in v drugih državah zahodne Evrope ter zunaj nje, k čemur so prispevali trgovci s čebelami v preteklosti, njihovo tradicijo pa danes nadaljujejo predvsem vzrejevalci matic. Danes je kranjska čebela druga najbolj razširjena čebelja podvrsta na svetu, zato ima v svetovnem čebelarstvu veliko prepoznavnost velik pomen.
Zaradi tega in drugih dejstev, na podlagi katerih je Slovenija v tujini prepoznana kot dežela odličnih čebelarjev, je ČZS v lanskem letu podala predlog, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel. Pobudo je med drugim podprla Vlada RS in v preteklem mesecu tudi največja mednarodna čebelarska organizacija APIMONDIA.
V povezavi s promocijo pobude v Sloveniji, se je Čebelarska zveza Slovenije ob sodelovanju
s čebelarskimi društvi lotila velikega projekta z naslovom: SVETOVNI DAN ČEBEL ZDRUŽUJE SLOVENCE IN POVEZUJE SVET.
V okviru projekta bodo predsednik ČZS g. Boštjan Noč, podpredsedniki, člani upravnega in nadzornega odbora ČZS in zaposleni na ČZS, od decembra 2015 do marca 2016, s prepoznavnim vozilom obiskali vsa čebelarska društva v Sloveniji (210) in o pobudi, da se 20. maj razglasi za Svetovni dan čebel, informirali prisotne.  K podpori projekta smo povabili tudi znane osebnosti; župane, poslance, veleposlanike, EU poslance, gospodarstvenike, kulturnike, glasbenike, športnike, … ki se nam bodo priključili ob poti. Več informacij o projektu: http://www.czs.si/content/sdc.
 
Projekt se pričenja v četrtek, 19. 11. 2015 ob 9.30h  na ploščadi pred MKGP, ko bomo čebelarji obiskali ministra za Kmetijstvo gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana in mu predali posebno listino »STOPIMO SKUPAJ« (Listino STOPIMO SKUPAJ bomo podeljevali vsem podpornikom našega projekta). Čebelarji pripravljamo pred MKGP tudi krajši kulturni program.
Projekt ČZS podpira tudi  Biotehniški center Naklo, ki bo ob začetku projekta ministru izročili posebno torto iz ajdove moke, medu in ekološke šolske skute, ki so jo predstavili na sejmu Narava  – zdravje.
Ob tem se bo pričela tudi nagradna igra: SVETOVNI DAN ČEBEL ZDRUŽUJE SLOVENCE IN POVEZUJE SVET. (http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=18&sif_file=objave_podrobno_czs&sif_parent=6665)
 
Podrobneje bodo informacije o projektu predstavljene na novinarski konferenci v četrtek 19. 11. 2015 po Slovenskem kosilu, ki ga ob 15h na sedežu ČZS prireja Čebelarska zveza Slovenije.(http://www.czs.si/Admin/load.php?sif_ob=1&sif_file=objave_podrobno_czs&sif_parent=6691)
 
Partnerji projekta: Zavarovalnica Triglav, Hofer, Medex in Integral avto.
S spoštovanjem,
 
Boštjan Noč
Predsednik ČZS 

Fotografije