Državno senzorično ocenjevanje medu 2019

23.10.2019 15:52:17
Varna hrana
Včeraj je na Biotehniški fakulteti potekalo državno senzorično ocenjevanje medu. Ocenjevanje je vodila izr. prof. dr. Jasna Bertoncelj. V senzorični komisiji pa so sodelovali še doc. dr. Mojca Korošec, mag. Andreja Kandolf Borovšak, Mitja Smrdel, Primož Božnar, Bojan Pavlin in Tomaž Staniša. V letošnjem letu so se na državno ocenjevanje uvrstili prvaki iz slovenskih in mednarodnih ocenjevanj medu v kategorijah akacijev, cvetlični, lipov, gozdni, kostanjev in hojev med. Pogoju, da se izvede državno senzorično ocenjevanje, ki pravi, da se ocenjevanje izvede v kolikor so v posamezni kategoriji najmanj trije vzorci medu iz različnih ocenjevanj, pa sta ustrezali le dve kategoriji, in sicer kategoriji cvetličnega in gozdnega medu. V kategoriji cvetlični med smo na državno ocenjevanje prejeli 3 različne vzorce, v kategoriji gozdni med pa smo prejeli 4 vzorce. Sistem ocenjevanja na državnem senzoričnem ocenjevanju poteka po sistemu razvrščanja vzorcev od tistega z najmanj do tistega z najbolj izrazitimi senzoričnimi lastnostmi. Najboljši vzorci letnika 2019 bodo v naslednjih dneh izpostavljeni tudi fizikalno kemijskim analizam. Podelitev priznanj in pokalov najboljšim bo potekala v petek 6. decembra v Kulturnem domu Lukovica s pričetkom ob 18.00 uri, v sklopu Festivala čebelarske pesmi.

Vljudno vabljeni!
 
Lilek N.

Fotografije